A Bölcskei Polgárőrségről

A Bölcskei Néptánc Egyesületről

A Dunaparti Csónakház Egyesületről

A Bölcskei Borbarát Egyesültet Klubról

 

Bölcskei Borbarát Klub bemutatása és beszámolója az eddig elért eredményekről 2018

 

Bölcske Község földrajzi elhelyezkedése kedvező. Tolna megye észak-keleti csücskében a Duna mellett terül el, Dunaföldvár, Madocsa, Németkér, Dunakömlőd és Paks által körbezártan a Mezőföld részeként. A 6-os számú főközlekedési út megközelíthetősége É-i irányban 10 km, D-i irányban 15 km, az M6-os autópálya nyugati irányban 5 km. Pakstól 20 km-re, Dunaújvárostól 30 km-re helyezkedik el. A településen elsősorban a szántóföldi gazdálkodás a jellemző, de egyre többen foglalkoznak a háztáji méretnél nagyobb szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, gyümölcsös ültetvény kialakításával. A település közművesítettsége teljes körű, az elmúlt 2 évtizedben megtörtént a 380 pincéből álló Pincefalvak úttal, vízzel, csatorna-hálózattal való ellátása is. A település lélekszáma 2800 fő körül mozog, mellyel a paksi járásban a városokat leszámítva a legnagyobb település. Reményeink szerint a falu lakossága a következő 10 évben stabilan 3000 fő fölé emelkedik. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a 65 év felettiek száma 500 fő körül, míg a 14 év alattiak száma 400 fő körül alakul, ezzel az országos elöregedési tendencia nálunk is fenn áll. Reményre ad okot, hogy az utóbbi években 30 fő körül alakul a születések száma, az óvodában pedig 5 csoportot működtetünk, míg az általános iskolákban 30 fő körüli osztály indul vagy pedig két 20 fő alatti alatti osztálylétszámot töltenek fel a nebulók. A településen a kötelező szociális alapszolgáltatások működnek, sőt önként tartunk fenn idősek nappali ellátása szolgáltatást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Az egészségügy alapellátás megoldott 1 fő háziorvossal és 1 fő fogorvossal, továbbá védőnővel és gyermekorvossal. A településen a sportélet egy tornacsarnok, egy edzőpálya, egy szabványos  futballpálya és  2 darab kispályás füves pálya szolgálja ki, továbbá 2 db jól felszerelt játszótér szoktatja mozgásra a fiatalabb korosztályt. A Duna közelsége teret biztosít a vízi sportok kedvelőinek kenuzásra, sárkányhajózásra, horgászatra, továbbá túravonalak is kijelölésre kerültek a természet szerelmesei részére. A településen 380 présházat számláló pincefalu és pincesorok adnak lehetőséget közösségi programok szervezésére és a szőlő feldolgozásra kisebb vagy nagyobb tételben. A pincesorokon egyenlőre 3 borászat rendelkezik adóraktárral és értékesítési engedéllyel, de többek fejlesztik nagyobb méretűvé feldolgozási kapacitásaikat és telepítenek egyre nagyobb szőlőterületeket. A borturizmus kiszolgálására több mint 150 fő befogadására alkalmas szálláshely áll rendelkezésre a Turul Fogadóban, a Szent András Kastélyban és másik 2 szálláshelyen.

A Bölcskei Borbarát Klub Egyesület 2013-ban alakult meg hobbi és professzionális borászokat tömörítő baráti körből 20 fővel, majd a feltörekvő, érdeklődő szőlősgazdák érdeklődésének hála, ma 30 főt számlál a taglétszám. A tagság havonta egyszer valamely borosgazda pincéjében ülésezik, saját ingatlannal nem rendelkezik. A taggyűléseken az aktuális szőlő és pincebéli feladatokat vesszük sorra, tapasztalatokat cserélünk, a tagok borait mustráljuk, tanácsokat adunk a felmerülő hibák kiküszöbölésére, segítjük egymást a településen őshonos szőlőfajták pótlásában, a borászati technológia tökéletesítésében. Borszakértő képzéseket szervezünk és borversenyeken képviseltetjük településünket, segítve ezzel a környékbeli boregyesületek munkáját. Tagjai vagyunk a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének, melynek keretein belül a Kalandozások programon keresztül igyekszünk fejleszteni a borturizmust településünkön. Közreműködünk a pincesorok rendben tartásában, minden tavasszal szervezünk egy közösségi takarítást ahol a környezetünket igyekszünk fejleszteni. Minden év februárjának utolsó hétvégéjén megszervezzük a borbírálatot, ahol 200 feletti mintaszámmal, 70 borbírálóval értékeljük az előző évek borait, ezzel a járásban a legnagyobb települési borversenyt szervezzük meg már 50 éve. A borversenyek a borok minőségének javításában nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. A falunapok keretein belül újra életre hívtunk 6 évvel ezelőtt egy régi szokást, a település borainak szabad kóstolását egy borsátor keretein belül. A borsátorban délután 2-től éjfélig nagyságrendileg 40 bor kóstolható, mintegy 2 hektoliter mennyiségben. Erre a tagságunk és a tagságon kívüli bortermelők ajánlják fel a legjobb boraikat. A települési rendezvényekből is kivesszük a részünket, adventkor forralt bort készítünk és kínálunk a vásáron, Húsvétkor a Kikelet futáson fröccs frissítő pontot működtetünk a futók felfrissítésére, a szüreti felvonuláson a felvonulóknak palackoztunk ajándék bort. A település határait túllépve a borvidékeinkre, borvásárokba szervezünk tanulmányi kirándulásokat, hogy tisztában legyünk boraink minőségével országos kitekintésben is, máskor pedig a legkülönbözőbb borvidékek borait hozzunk el falunkba és rendezünk tematikus kóstolókat, hogy lássuk, hol áll a bölcskei cabernet savignon vagy  olaszriesling az országos rangsorban.

Szervezetünk jelen pillanatban nem rendelkezik ingatlannal, taggyűléseinket változó helyszínen tartjuk meg. A borversenyek, közösségi palackozások lebonyolításához részben a tagság eszközeit használjuk, részben rendelkezünk minőségi kóstoló poharakkal és egyéb a kóstoláshoz szükséges eszközökkel.

Egyesületünk még fiatal egyesület, így nagy múltra visszatekintő fejlesztéseket nem tud maga mögött. 2015-ben már pályáztunk borszakértő tanfolyam szervezésére, továbbá borvizsgáló analitikai eszközök beszerzésére, de pályázatunk forráshiány miatt nem került támogatásra. Jelen pályázat keretében pályázunk ismételten bor analitikai eszköz beszerzésére továbbá más pályázati lehetőségek megnyílása esetén fogunk pályázni a pincefaluban saját présház vásárlására továbbá közösségi színtér kiépítésére, melyre terveket és és költségvetést is készítettünk már, továbbá aktívan részt veszünk a pályázati kiírás kidolgozásában is a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségén keresztül. A rendezvényhelyszín a turizmus elősegítésére lenne segítségünkre néhány szálláshellyel, színpaddal, színpadtechnikával, 2-300 fő befogadására alkalmas rendezvénytérrel, nagyiüzemi konyhával, borlaboratóriummal.

A Bölcskei Gyermekekért Közalapítványról

Székhelye: 7025 Bölcske, Paksi u. 18.

 

Címe: 7025 Bölcske, Paksi u. 18.

Telefonszáma: +36 (70) 504-7600

Kuratórium elnöke: Bujdosné Gerzsei Éva Erzsébet

Kuratórium további tagjai: Gálosi János, Niklné Magyar Erika, Baksáné Lubik Zsuzsanna, Keresztes Edit

Felügyelő Bizottság

Elnöke: Pálfi Anita Krisztina

Felügyelő Bizottság további tagjai: Schell-Horváth Katalin, Lajos Hajnalka

 

 Bölcskei Gyermekekért Közalapítvány Alapító Okirata

 

2018. évi tevékenységükről

 

 2018. április 20. Ötletbörze

 

Pályázatot írtunk ki, melyre 8 db pályázat érkezett. A döntés alapján mindegyik pályázat kapott teljes vagy részbeni anyagi támogatást.

 

Beérkezett pályázatok:

1. Az óvodai HH gyermekek logoval díszített pólóinak beszerzése

2. Az óvoda kreatív műhelyének támogatása

3. Az óvodai bábkészlet fejlesztése

4. Alsó tagozatosoknak projektor és hangfal beszerzése

5. 3. osztályos HH helyzetű gyerekek tanulmányi kirándulásának támogatása

6. Rajzszakkör eszközeinek beszerzése

7. Múzeumi pedagógiai foglalkozások támogatása

8. Iskolai címerrel ellátott pólók beszerzése

 

2018. június 2. Gyermeknap

 

Az idei évben az IKSZT-vel közösen szerveztük a gyermeknapi programokat. Az alapítvány támogatásával egy vállalkozó biztosította a gyermekek számára a különböző ügyességi  és logikai játékokat, lufiállatkákat, arcfestést és az óriási buborék fújás lehetőségét. Emellett ingyenes mozi vetítés, aszfaltrajz, íjászat zsákbafutás várta a megjelenteket. A szülők aktívan segítettek a szervezési feladatokban és a zsíroskenyerek elkészítésében, melyhez a hozzávalókat az alapítvány adta.

 

2018. szeptember 16. Tekerj a gáton!

 

Idén szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitás Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európai Mobilitás Hét programjaiban bármely települési önkormányzat (város, község, vagy fővárosi kerület) részt vehetett. Az idei évben az IKSZT koordinálásával, az alapítvány bevonásával községünk is bekapcsolódott az országos programba.

Pályázati lehetőséget kihasználva szerveztük meg az egy hetes környezettudatos közlekedési programokat óvodásoknak, iskolásoknak. A program indításaként 2018. szeptember 16-án vasárnap délután egy jó hangulatú kerékpározásra invitálta a kicsiket és nagyokat  a Bölcskei Gyermekekért Közalapítvány és az IKSZT. A "Tekerj a gáton" rendezvény célja: felhívni, ráirányítani a figyelmet  a mozgás, kerékpározás fontosságára, a családok közös szabadidős tevékenységére. Három korosztály indult a különböző távokon a teherbírásnak megfelelően. Örültünk, hogy több kisgyermek népes családjával érkezett (szülők, nagyszülők). A megmérettetés végén frissítővel és energiapótlóval váruk a résztvevőket. Miután mindenki beért a célba meglepetésként komoly nyereménytárgyak (vásárlási utalvány, bukósisak, hátizsák) kerültek kisorsolásra, melyet részben az alapítvány finanszírozott.

A hét további programjaiban (KRESZ totó, rajzverseny, autómentes nap) is erősítettük a gyermekekben a biztonságos, környezettudatos, okos közlekedés szabályait.

 

Elektromos hulladék gyűjtése

Ebben az évben 4 alkalommal szerveztünk elektromos hulladékgyűjtést. 2-2 alkalommal az óvodával és az iskolával ajánlottuk fel a lehetőséget  a szülők és a lakosság számára a régi gépek megfelelő hulladék kezelésére. A lakosság számára ez nagy segítség, míg az alapítvány anyagi támogatást kap.

Bölcske Községi Önkormányzat
Cím: 7025 Bölcske, Kossuth L. út 5.
Telefon/Fax: +36-75 / 535-012
Web: www.bolcske.hu
E-mail: polghiv@bolcske.hu
Polgármester: Baranya István
Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 8.00 - 12.00 h
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 13.00 - 16.00 h
Csütörtök: 13.00 - 16.00 h
Péntek: 8.00 - 12.00 h