Telephely alapítás a Magyar Falu Programnak köszönhetően

Borbarátok helyi újság

Bölcskei Borbarát Klub bemutatása és beszámolója az eddig elért eredményekről 2018

Bölcske Község földrajzi elhelyezkedése kedvező. Tolna megye észak-keleti csücskében a Duna mellett terül el, Dunaföldvár, Madocsa, Németkér, Dunakömlőd és Paks által körbezártan a Mezőföld részeként. A 6-os számú főközlekedési út megközelíthetősége É-i irányban 10 km, D-i irányban 15 km, az M6-os autópálya nyugati irányban 5 km. Pakstól 20 km-re, Dunaújvárostól 30 km-re helyezkedik el. A településen elsősorban a szántóföldi gazdálkodás a jellemző, de egyre többen foglalkoznak a háztáji méretnél nagyobb szőlőtermesztéssel, borkészítéssel, gyümölcsös ültetvény kialakításával. A település közművesítettsége teljes körű, az elmúlt 2 évtizedben megtörtént a 380 pincéből álló Pincefalvak úttal, vízzel, csatorna-hálózattal való ellátása is. A település lélekszáma 2800 fő körül mozog, mellyel a paksi járásban a városokat leszámítva a legnagyobb település. Reményeink szerint a falu lakossága a következő 10 évben stabilan 3000 fő fölé emelkedik. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a 65 év felettiek száma 500 fő körül, míg a 14 év alattiak száma 400 fő körül alakul, ezzel az országos elöregedési tendencia nálunk is fenn áll. Reményre ad okot, hogy az utóbbi években 30 fő körül alakul a születések száma, az óvodában pedig 5 csoportot működtetünk, míg az általános iskolákban 30 fő körüli osztály indul vagy pedig két 20 fő alatti alatti osztálylétszámot töltenek fel a nebulók. A településen a kötelező szociális alapszolgáltatások működnek, sőt önként tartunk fenn idősek nappali ellátása szolgáltatást, jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Az egészségügy alapellátás megoldott 1 fő háziorvossal és 1 fő fogorvossal, továbbá védőnővel és gyermekorvossal. A településen a sportélet egy tornacsarnok, egy edzőpálya, egy szabványos  futballpálya és  2 darab kispályás füves pálya szolgálja ki, továbbá 2 db jól felszerelt játszótér szoktatja mozgásra a fiatalabb korosztályt. A Duna közelsége teret biztosít a vízi sportok kedvelőinek kenuzásra, sárkányhajózásra, horgászatra, továbbá túravonalak is kijelölésre kerültek a természet szerelmesei részére. A településen 380 présházat számláló pincefalu és pincesorok adnak lehetőséget közösségi programok szervezésére és a szőlő feldolgozásra kisebb vagy nagyobb tételben. A pincesorokon egyenlőre 3 borászat rendelkezik adóraktárral és értékesítési engedéllyel, de többek fejlesztik nagyobb méretűvé feldolgozási kapacitásaikat és telepítenek egyre nagyobb szőlőterületeket. A borturizmus kiszolgálására több mint 150 fő befogadására alkalmas szálláshely áll rendelkezésre a Turul Fogadóban, a Szent András Kastélyban és másik 2 szálláshelyen.

A Bölcskei Borbarát Klub Egyesület 2013-ban alakult meg hobbi és professzionális borászokat tömörítő baráti körből 20 fővel, majd a feltörekvő, érdeklődő szőlősgazdák érdeklődésének hála, ma 30 főt számlál a taglétszám. A tagság havonta egyszer valamely borosgazda pincéjében ülésezik, saját ingatlannal nem rendelkezik. A taggyűléseken az aktuális szőlő és pincebéli feladatokat vesszük sorra, tapasztalatokat cserélünk, a tagok borait mustráljuk, tanácsokat adunk a felmerülő hibák kiküszöbölésére, segítjük egymást a településen őshonos szőlőfajták pótlásában, a borászati technológia tökéletesítésében. Borszakértő képzéseket szervezünk és borversenyeken képviseltetjük településünket, segítve ezzel a környékbeli boregyesületek munkáját. Tagjai vagyunk a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének, melynek keretein belül a Kalandozások programon keresztül igyekszünk fejleszteni a borturizmust településünkön. Közreműködünk a pincesorok rendben tartásában, minden tavasszal szervezünk egy közösségi takarítást ahol a környezetünket igyekszünk fejleszteni. Minden év februárjának utolsó hétvégéjén megszervezzük a borbírálatot, ahol 200 feletti mintaszámmal, 70 borbírálóval értékeljük az előző évek borait, ezzel a járásban a legnagyobb települési borversenyt szervezzük meg már 50 éve. A borversenyek a borok minőségének javításában nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. A falunapok keretein belül újra életre hívtunk 6 évvel ezelőtt egy régi szokást, a település borainak szabad kóstolását egy borsátor keretein belül. A borsátorban délután 2-től éjfélig nagyságrendileg 40 bor kóstolható, mintegy 2 hektoliter mennyiségben. Erre a tagságunk és a tagságon kívüli bortermelők ajánlják fel a legjobb boraikat. A települési rendezvényekből is kivesszük a részünket, adventkor forralt bort készítünk és kínálunk a vásáron, Húsvétkor a Kikelet futáson fröccs frissítő pontot működtetünk a futók felfrissítésére, a szüreti felvonuláson a felvonulóknak palackoztunk ajándék bort. A település határait túllépve a borvidékeinkre, borvásárokba szervezünk tanulmányi kirándulásokat, hogy tisztában legyünk boraink minőségével országos kitekintésben is, máskor pedig a legkülönbözőbb borvidékek borait hozzunk el falunkba és rendezünk tematikus kóstolókat, hogy lássuk, hol áll a bölcskei cabernet savignon vagy  olaszriesling az országos rangsorban.

Szervezetünk jelen pillanatban nem rendelkezik ingatlannal, taggyűléseinket változó helyszínen tartjuk meg. A borversenyek, közösségi palackozások lebonyolításához részben a tagság eszközeit használjuk, részben rendelkezünk minőségi kóstoló poharakkal és egyéb a kóstoláshoz szükséges eszközökkel.

Egyesületünk még fiatal egyesület, így nagy múltra visszatekintő fejlesztéseket nem tud maga mögött. 2015-ben már pályáztunk borszakértő tanfolyam szervezésére, továbbá borvizsgáló analitikai eszközök beszerzésére, de pályázatunk forráshiány miatt nem került támogatásra. Jelen pályázat keretében pályázunk ismételten bor analitikai eszköz beszerzésére továbbá más pályázati lehetőségek megnyílása esetén fogunk pályázni a pincefaluban saját présház vásárlására továbbá közösségi színtér kiépítésére, melyre terveket és és költségvetést is készítettünk már, továbbá aktívan részt veszünk a pályázati kiírás kidolgozásában is a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségén keresztül. A rendezvényhelyszín a turizmus elősegítésére lenne segítségünkre néhány szálláshellyel, színpaddal, színpadtechnikával, 2-300 fő befogadására alkalmas rendezvénytérrel, nagyiüzemi konyhával, borlaboratóriummal.

A Bölcskei Borbarátok technológiára pályáztak

IRIS Spectrophotometer készülékA Bölcskei Borbarát Klub Egyesület a 2014-2020. évi EU támogatási időszakban a LEADER pályázati forrásból pályázott egy borászati vizsgáló gép beszerzésére. Pályázatunkat pozitívan bírálták el, így 1 millió forint értékben tudtunk beszerezni egy IRIS Spectrophotometer készüléket. Ezzel a műszerrel a borok különböző paramétereit lehet megvizsgálni, ami támogatja a döntéshozatalt a borászok esetében. Palackozzak-e már? Rakjak-e bele még ként? Miért nem akar megtisztulni a borom? Ezekre a kérdésekre az eszköz segítségével könnyebben és biztosabban tudunk választ adni. Még tanuljuk a gép kezelését, egyenlőre a tagságunk borait vizsgáljuk, de a közeljövőben kiterjesztjük a vizsgálati lehetőséget mindenkire, aki igényt tart rá.

Bölcske Községi Önkormányzat
Cím: 7025 Bölcske, Kossuth L. út 5.
Telefon/Fax: +36-75 / 535-012
Web: www.bolcske.hu
E-mail: polghiv@bolcske.hu
Polgármester: Baranya István
Bölcske Községi Önkormányzat és Költségvetési Szervei DPO felelőse:
Kozma Lívia
Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 8.00 - 12.00 h
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 13.00 - 16.00 h
Csütörtök: 13.00 - 16.00 h
Péntek: 8.00 - 12.00 h
 

Gyengénlátóknak