Horgászat Bölcskén

A munka után megérdemelt szabadidő eltöltésére sokan vonulnak el nap mint nap a Duna csendes, vadregényes bölcskei holtágai által biztosított horgászparadicsomba.

„A horgász összepakolja szerelését, gondosan előkészíti az etetőanyagot, beül a csónakjába és megkeresi a számára legkedvezőbb bozótost és csendesen kiköt. Némi gondolkodás és szemlélődés után bedobja horgászbotjait azzal az örök, visszatérő reménnyel, hogy ma biztosan kifogja élete legnagyobb halát. A héten már mindenki fogott, most rajta a sor. Vár, vár, rágyújt egy cigarettára, és méla nézelődés közben ismét vár. Semmi, még mindig semmi. A madárcsicsergést, a víz csendes csobogását a kapásjelző koppanása töri meg. A horgász egy hirtelen, gyors mozdulattal bevág, feszül a zsinór, ívesre hajlik a bot, megmozdul a csónak. A tapasztalt horgász érzi, hogy bizony ez a hal már méltó ellenfél, ereszti a zsinórt és megkezdődik a fárasztás. Végtelennek tűnő percek után gyengül a hal ellenállása, elfárad és megadja magát. Merül a szák és a horgász boldogan emeli csónakjába a zsákmányt. Messziről már hallatszik több horgásztárs kiáltása, "segítsek, mekkora"? A válasz: "szép nagy, de megvan"! A lenyugvó nap fényében a büszke horgász elégedetten evez ki a partra, az addigra már összegyűlt társak gyűrűjében megtörténik a mérlegelés. Örömmel nyugtázza az eredményt, 13,6 kg-os, majd némi élménybeszámoló után összepakol és elindul hazafelé azzal a titkos gondolatával, hogy holnap talán kifogja a 20 kg-os nagybajuszút.”

Egyesületünk 1953-ban alakult az akkori horgászok önkéntes társulásából. A horgásztanyát 1967-ben építették az akkori horgászok társadalmi munkában, amit 2014-2015-ben egyesületünk a tagság támogatásával, összefogásával és két megnyert pályázat mellett felújított.

Horgásztanya

Taglétszámunk200- 230 fő. A horgásztanyához tartozik egy fás, füves terület a vízparton és saját csónakkikötő,több kenu és egy sárkányhajó. Várja egyesületünk a pihenni vágyó szabadidős látogatókat és vízi sport kedvelőket. A Duna-part nyugalmat, horgászási lehetőséget biztosít az mindenkinek, horgásznak, túrázónak vagy az egyszerű sétálónak egyaránt. A horgászok több kilométeres területen hódolhatnak a szenvedélyüknek. Fogható halak: ponty, süllő, harcsa, balin, márna, keszeg, kárász, stb.

A felújított horgásztanyánkon lehetőség nyílik 60-80 fős rendezvények megtartására, esti tábortűz melletti szalonna sütésre, halászlé főzésre, szabadidő eltöltésére. A fűthető tanácstermünk télen, nyáron használható. Nyáron sátorozásra alkalmas, így táborozásra, éjszakai horgászásra igénybe vehető.

Egész évben biztosítjuk a dunai horgászáshoz szükséges engedélyek, akár heti- vagy napijegy beszerezhetőségét. Tanácsokkal vagy csónakkal segítjük az idelátogató horgászni vágyókat.

Működő szakosztályunkban vízitúra szerelmesei tömörülnek 40-50 fővel. A túrák bonyolításához 4 db 4 személyes kenu áll rendelkezésre.

A későbbiekben tervezünk egy másik szakosztály létrehozását, önkéntes tájfutókkal megszerettetni a területünk szépségeit.

Programjainkban minden évben megrendezésre kerül az ifjúsági horgászvetélkedő, ami elméleti versenyből, gyakorlati tudáspróbából és halfogásból tevődik össze. Erre nagy szeretettel várunk mindenkit. Két kategóriában kerül megrendezésre gyermek és ifjúsági. A helyezettek részt vehetnek a megyei vagy saját nyári táborozáson. A horgászvetélkedő kellő igény esetén felnőtt kategóriában is megrendezésre kerül.

A közeljövőben saját táborozást is szeretnénk megvalósítani. Erre kialakításra kerül két négyágyas szálláshely és mellette fák árnyékában sátorozási terület mellékhelységek használatával.

Tagjaink közösségi munkájával tesszük hangulatossá a horgásztanyánkat és környékét. Az elmúlt években több szabadtéri asztalt és padot helyeztünk el a területünkön, a foci-grund rendelkezésre áll, tábortűzhöz és szalonnasütésre az alkalmatosságokat igény esetén biztosítjuk. Ezeket a szabadidős lehetőségeket szeretnénk kibővíteni játszótéri és kerékpározási foglalatossággal.

Minden tavasszal a leendő, horgászvizsgával nem rendelkező tagjainkat szakmailag felkészítjük a horgászvizsgára. Májusban megrendezésre kerül a Horgász Majális, melyen bárki részt vehet, baráti és családias hangulatban. Ez egész napos, főzőversennyel és sport programokkal színesített rendezvény.

Megyei horgászversenyeken évtizedek óta részt veszünk, szép eredményekkel öregbítjük Bölcske és a horgászegyesületünk hírnevét. Megtisztelő számunkra, hogy részt vehetünk ezeken a megyei rendezvényeke.

Évente több alkalommal pecatúrát szervezünk az ország különböző helyeire.

Augusztusi rendezvényünk a horgászegyesületünk évfordulójára létrehozott és már évek óta megtartott Sellőpikkely-nap, ami szintén családias és tréfás vízi versenyekkel tarkított.

Az utóbbi években megnőtt a területünk látogatottsága, felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen töltik szabadidejüket, vagy az egész hétvégét itt a Duna-parton. Célunk, hogy mindenki jól érezze magát, a csend, a nyugalom, a madárcsicsergés kiskorúakat és szülőket egyaránt csábít a friss levegős környezetünkbe.

Az árvízvédelmi gáton 2013-ban megépült a Bölcske-Dunakömlőd kerékpárút. Az érdeklődés már is nagy. A területünkön megpihenési vagy vízitúrázási lehetőséget biztosítunk mindenkinek.

Fontosnak tartjuk fejlődésünket, célunk, hogy a tagjainkon kívül a hozzánk látogatók, korosztálytól függetlenül, megtalálják maguknak a kikapcsolódás, pihenés és szórakozás megfelelő lehetőségét, ezt szeretnénk non-profit szervezetként biztosítani mindenki számára.

Környezetünket közösségi munkával tartjuk rendben. A közösségi munkán való részvétel évente két alkalommal tagjaink számára kötelező. Meghirdetése telefonon, interneten, plakáton vagy szóban történik, minden horgásztagnak előtte való héten kell jeleznie Árki László: 06/20/3476040 vezetőségi tagnál.

Cím: Bölcske "Rákóczi" Horgász Egyesület

7025. Bölcske, Horgásztanya Hrsz:0166/2.

  • elnök: Batta István +36 30 939 2948
  • alelnök: ifj Felföldi Kálmán +36 30 975 0329
  • titkár: Árki László: +36 20 347 6040 Bölcske, Lomb utca 2/C , aki felelős az engedélyek és napijegyek kiadásáért
  • gazdasági felelős: Sörös- Árki Katalin 06 20 461 1100.
Bölcske Községi Önkormányzat
Cím: 7025 Bölcske, Kossuth L. út 5.
Telefon/Fax: +36-75 / 535-012
Web: www.bolcske.hu
E-mail: polghiv@bolcske.hu
Polgármester: Baranya István
Bölcske Községi Önkormányzat és Költségvetési Szervei DPO felelőse:
Kozma Lívia
Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 8.00 - 12.00 h
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 13.00 - 16.00 h
Csütörtök: 13.00 - 16.00 h
Péntek: 8.00 - 12.00 h
 

Gyengénlátóknak