IDŐSEK VÉDELMÉBEN


Internetes vásárlás, bankkártya
Az internet használata szinte létfontosságúvá vált a mai ember számára. Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket az interneten keresztül. A rendkívül kényelmes ügyintézés számos veszélyt rejt magában, amire nem árt előre felkészülni. Az idősek is igyekeznek lépést tartani a korral, így fontos, hogy figyeljünk rájuk, illetve lássuk el őket is hasznos tanácsokkal.
Bankkártya adatokat soha ne adjuk meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül! PIN kódot soha senkinek ne adjuk ki, tartsuk egy biztonságosan elzárt helyen! Internetes vásárláshoz használjunk virtuális kártyát amelyre a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudjuk tölteni és azt követően nem marad rajta pénz!


„Unokázós csalások”
Napjainkban a nagyszülők általában távol élnek családjuktól, rokonaiktól. Jóhiszeműségüket és segítőkészségüket gyakran használják ki, ezért kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben. Az elkövetők elsősorban a család iránt érzett érzelmekre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak az idősekre. Általában unokának, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt, vagy más értéket csalnak ki áldozatukból. Jellemző, hogy telefonon keresik fel őket, és egyes esetekben hivatalos személynek (rendőrnek, mentősnek, orvosnak) is kiadhatják magukat.
Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt! Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e? Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja csak ellenőrizni a hívás valódiságát!


Mit tehet a család?


Tartsák rendszeresen a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal!


Figyelmeztessék, beszéljék át velük a hasonló eseteket, az elkövetési módokat! Tanítsák meg nekik, hogy ismeretlen számról történő hívást minden esetben ellenőrizzenek, és haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a családdal!
Beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül ki van a vonal túlsó végén.
Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

 

Új típusú „végrehajtásos” csalások
Nemcsak az időseket fenyegeti az új csalási módszer, miszerint felhívják a célszemélyt, bemondják az illető nevét és címét, majd ezután közlik, hogy bizonyos értékben végrehajtás fog történni a lakásán. Az is jó ha otthon van a házigazda, ha nincs az sem gond, mert lakatossal mennek. Természetesen ki lehet egyenlíteni a számlát ha még aznap gyorsan elutalják a csalóknak az összeget.


Mit tehetünk ilyen esetben?


Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt! Szakítsa meg a hívást azonnal ha idegen akar pénzt kérni! Ne adjon át, ne utaljon idegen részére pénzt! Ha bizonytalan hívja egy rokonát, vagy a hatóságokat!
Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget vagy hívja a 112-öt!


Tolna Megyei Rendőr-Főkapitányság, Bűnmegelőzés

Bölcske Községi Önkormányzat
Cím: 7025 Bölcske, Kossuth L. út 5.
Telefon/Fax: +36-75 / 535-012
Web: www.bolcske.hu
E-mail: polghiv@bolcske.hu
Polgármester: Baranya István
Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 8.00 - 12.00 h
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 13.00 - 16.00 h
Csütörtök: 13.00 - 16.00 h
Péntek: 8.00 - 12.00 h